Kontaktai

Taikos g. 81, LT-05217, Vilnius

rastine@vmbg.lt

(8 5) 242 1611

Naujienos

Kaip įveikti nerimą dėl ateities ir išsiugdyti emocinį atsparumą?

2023 metų balandžio 27 dieną mūsų mokykloje apsilankė psichologė Birutė Garmanaitė ir skaitė mokyklos mokiniams paskaitą apie emocinį atsparumą. Psichologė paskaitą pradėjo dalindamasi savo praeities išgyvenimais ir  taip sukūrė ryšį su auditorijoje sėdinčiais paaugliais. B. Garmanaitė supažindino mus su tam tikrų emocijų: pykčio, liūdesio, nusivylimo, baimės, nerimo ir gėdos, daroma įtaka. Šios emocijos sukelia sunkumų pasiekti tai, ko norime, būna sunkiau užmiršti nuoskaudas ir keliauti toliau. Šias emocijas paskaitos metu analizavome giliau:

  • Pyktis – suteikia energijos ir norą ką nors pakeisti.
  • Liūdesys – atima energiją ir motyvaciją.
  • Nusivylimas – skatina apgalvoti savo sprendimus ir iš naujo įvertinti realybę.
  • Baimė – sužadina savisaugos ir išgyvenimo instinktą bei nerimą.
  • Nerimas – sukelia grėsmės jausmą, skatina ieškoti sprendimų. Nerimo požymis yra sutrikęs miegas.
  • Gėda – neleidžia peržengti ribų, padeda palaikyti tam tikrų vertybių sistemą.

Psichologė taip pat pasiūlė kelis būdus, kaip susidoroti su šiomis emocijomis ir ko nedaryti:

  • Baimė yra normali emocija, su kuria reikia susidurti ir ją išgyventi. Taip pat galima išbandyti desensibilizacijos metodą, psichoterapiją, specialius vaistus.

Nereikėtų vengti baimės, pradėti dėl jos nerimauti.

  • Nerimaujant patartina kalbėtis apie jausmus, įsivertinti ką galime kontroliuoti, apgalvoti sprendimus ir sekančius žingsnius, būti čia ir dabar, nebijoti prašyti pagalbos.

Nereikia nurašyti nerimo, vengti neigiamų pasekmių, siekti visiškos kontrolės, sąmoningai stengtis negalvoti apie nerimą.

  • Visoms emocijoms tinka ir psichoterapija. Tai gydymasis žodžiu, kai pasakoji savo bėdas ir, psichoterapeutui užduodant klausimus, randi atsakymus pats.

Sužinojome, kad stresas gali būti ilgalaikis arba trumpalaikis. Stresas gali būti naudingas ieškant gerų sprendimų, bet pavojingas jį ignoruojant.

Ši paskaita buvo naudinga ir informatyvi. Sužinojome, kaip reikia elgtis jaučiant tam tikras emocijas ir kaip nepatariama reaguoti. Labiausiai įkvėpė šie žodžiai: „Nebijokit iššūkių. Nėra vieno recepto visiems, reikia susirasti savo kelią, vis dėlto visi esame skirtingi. Visi iššūkiai, kuriuos sutiksime gyvenime yra tik mūsų naudai ir tobulėjimui.“

Norime nuoširdžiai padėkoti psichologei Birutei Garmanaitei už suteiktas vertingas žinias, vedėjai Aurelijai Levulytei-Markevičienei ir Gimnazijos tarybos tėvams už suorganizuotą paskaitą-renginį.

 

Rugilė Kiškytė ir Rugilė Čepononytė, II b klasės gimnazistės

2023-05-03